Friday, June 24, 2016

The gears in the banking system has not stopped: – It is uneasy, but not … – E24

I morgentimene fredag fulgte finansbransjen spesielt nøye med på det som kalles interbanklikviditeten.

Det er handelen bankene gjør seg imellom.

Det man var urolig for var om britenes beslutning om å forlate EU ville føre til så mye uro at bankvesenet skulle stoppe opp, slik man så under finanskrisen.

Da opplevde man at bankene vegret seg for å låne penger og handle med hverandre, noe som fikk alvorlige konsekvenser for finanssystemet.

– Det er urolig, men ikke dramatisk, sier analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets til E24 fredag ettermiddag.

Han har fulgt det såkalte interbankmarkedet tett gjennom dagen, men mener situasjonen ikke er graverende:

 <p><b>ANALYSESJEF:</b>  Gaute Langeland  i Nordea Markets.</p>

ANALYSESJEF: Gaute Langeland  i Nordea Markets.

– Ting har stabilisert seg, sier Langeland, og viser også til at aksjeindekser, valutakurser og oljeprisen også har hentet inn noe av fallet som man så fredag morgen.

Han peker blant annet på eurodollar cross-currency swap som en god indikator.

Denne måler kostnaden en bank har for å bytte et lån i euro mot et lån i dollar i tre måneder. Jo mer denne indeksen faller, jo dyrere kostnader er det for banken som vil sikre seg dollarposisjonen.

– Torsdag sluttet vi på -35 basispunkter, og fredag morgen var vi oppe i -65, men nå er vi tilbake til -52 basispunkter, sier Langeland.

Analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets  viser til denne illustrasjonen for å vise  hvor godt interbankmarkedet fungerer. Dette er det  som kalles euro-dollar crosscurrency swap. Det  største fallet til venstre skjedde under  finanskrisen, mens det neste store fallet kom  under eurokrisen i 2011. Helt til høyre ser  man effekten av britenes EU-avstemning, som blir  relativt liten i forhold.
Analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets viser til denne illustrasjonen for å vise hvor godt interbankmarkedet fungerer. Dette er det som kalles euro-dollar crosscurrency swap. Det største fallet til venstre skjedde under finanskrisen, mens det neste store fallet kom under eurokrisen i 2011. Helt til høyre ser man effekten av britenes EU-avstemning, som blir relativt liten i forhold.

Norges Bank er parat, men avventende

Fredag valgte Norges Bank å fremskynde auksjonen av såkalte F-lån til norske banker. Dette er lån som sentralbanken tilbyr jevnlig for å bidra til at det er god likviditet i bankvesenet.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB  Markets.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Utenom denne fremskyndelsen har det derimot ikke kommet noen ekstraordinære tiltak fra Norges Bank foreløpig, etter sjokknyheten om at britene stemte for å forlate EU.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets peker også på at det er blitt litt dyrere å bytte euro mot dollar, men at det ikke er noen tegn til at interbankmarkedet har stoppet opp selv om det har blitt litt ruglete.

– Det har vært en normal likviditetsauksjon i Norges Bank i dag, noe som ikke tyder på noen «brexit»-krise, sier Østnor til E24.

Østnor nevner at markedet har vært forberedt på dette og at man må anta at bankene har planlagt likviditetssituasjonen sin slik at de ikke har gjort seg avhengig av store låneopptak i dag.

I tillegg viser han til at alle sentralbankene har vært ute og sagt at de står klar med ytterligere likviditet om nødvendig, noe som avdemper situasjonen.

– Bedre enn jeg fryktet

Selv om markedene falt kraftig ved åpningen fredag, har de fleste indeksene og prisene hentet seg noe inn igjen.

– Førsteinntrykket mitt så langt i dag er at det går relativt greit, tross alt. Reaksjonen på Oslo Børs, som nå er ned fire prosent, er mindre enn jeg fryktet, sier meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets, til E24.

Meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken  Capital Markets
Meglersjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets

– Vi får se hvordan markedene i USA reagerer når de åpner i ettermiddag, men foreløpig virker det som at man tar dette med fatning, legger han til.

Aaserud peker på at flere indikatorer er på nivå eller litt over det laveste nivået man så i forrige uke, da «brexit»-frykten rådde.

Aaserud sier at han foreløpig ikke har sett noen indikasjoner på at likviditeten i markedet har strammet seg nevneverdig til, slik med slet med under finanskrisen.

– Det virker på meg som at Norges Bank har hatt noen tanker om hva som må til for å roe markedet. I Storbritannia har vi jo også sagt at sentralbanksjefen har vært ute og sagt at de vil gjøre alt som trengs for å holde hjulene i gang, sier Aaserud.

No comments:

Post a Comment