Monday, June 27, 2016

EU may refuse Britain informal brexit calls – Dagens Næringsliv

David Cameron

EU kommer ikke til å starte samtaler med Storbritannia om å forlate unionen før statsminister David Cameron iverksetter artikkel 50 i Lisboa-traktaten, ifølge en EU-kilde.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Artikkel 50 er mekanismen som formelt innebærer en utmeldelse av unionen. Brussel har angivelig gitt opp håpet om at Cameron kommer til å iverksette denne når EU-toppmøtet i den belgiske hovedstaden starter tirsdag, og dermed kan forhandlingene gå i stå allerede før de har begynt, skriver The Guardian.

– Så lenge det ikke finnes noen kunngjøring, vil det ikke forekomme samtaler, sier en anonym tjenestemann i EU til avisen.

Han legger til at EU er klar for å starte utmeldelsesprosessen «så raskt som mulig», men at det ikke vil skje før Cameron formelt ber om at prosessen starter.

Venter på utspill fra Cameron

Søndag uttalte EU-kilder at de ikke venter at dette vil skje under denne ukens toppmøte.

– Vi forventer at Cameron vil presentere resultatet av folkeavstemningen og situasjonen i Storbritannia. Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Boris Johnson: – Økonomien er i gode hender

Storbritannia vil fortsatt ha tilgang til EUs indre marked, og det vil fortsatt være frihandel, hevder den profilerte brexit-forkjemperen Boris Johnson.

Det har vært stille fra Johnson siden torsdagens historiske folkeavstemning, men i sin spalte i The Telegraph tar han bladet fra munnen og forsøker å berolige folket.

Johnson skriver blant annet at britenes farvel med EU ikke haster, og at endringene i forholdet til unionen vil skje stille og rolig. Sammen kan de fire landene i Storbritannia utforme et nytt og bedre forhold til EU, basert på frihandel og kompaniskap, i stedet for et føderalt system, mener den tidligere London-ordføreren.

– Økonomien er i gode hender. Det vil fortsatt være frihandel og tilgang til det indre markedet. Storbritannia er, og vil alltid være, en europeisk stormakt, skriver Johnson.

Han har vært en av brexit-sidens mest framtredende skikkelser under oppkjøringen til folkeavstemningen om EU-medlemskapet. Flere har også spådd at han tar over som statsminister for David Cameron, som kort tid etter nederlaget kunngjorde at han kommer til å gå av.

Les også:   Storbank varsler kraftig nedtur   (DN+)

Nervøs oppgang på Asia-børsene etter brexit-fall

EBA kan bli flyttet fra London

Langer ut mot Cameron: – De forbannede pensjonerte soldatene stemte seg selv ut

LikeTweet

No comments:

Post a Comment