Thursday, June 30, 2016

Boris Johnson is not new prime minister – Aftenposten



En av Boris Johnsens støttespillere i Det konservative partiet i parlamentet, Nigel Evans, omtaler de helt ekstraordinære timene i partiet torsdag formiddag slik:

– Det får House of Cards til å ligne på Teletubbies.

Han sa også at Gove hadde «dolket Boris i brystet». For det var ventet at justisminister Michael Gove ville støtte kandidaturet til tidligere London-borgermester Boris Johnson.

Annonserte at han stiller på en blogg

«Men jeg har kommet, motvillig, til den konklusjonen at Boris ikke kan sørge for lederskapet eller bygge et team for oppgaven vi står foran», skriver Gove i en kunngjøring i en blogg på hjemmesiden til magasinet The Spectator.

«Jeg ønsket å hjelpe til å bygge et team bak Boris Johnson slik at en politiker som argumenterte for å forlate Den europeiske union kunne lede oss til en bedre fremtid», skriver han også.

Lanserte seg under tre timer før fristen gikk ut

Det var klokken 10.13 norsk tid torsdag, snaue tre timer før fristen for å melde seg gikk ut klokken 13.00 torsdag, det ble klart at Gove selv stiller.

Tidligere var det varslet at Johnson vil kunngjøre sitt kandidatur klokken 12.30, altså en halvtime før fristen gikk ut. Johnsen var litt forsinket til sin pressekonferanse. Helt mot slutten slapp han en voldsom bombe ved å erklære at han likevel ikke stiller.

Han begrunnet dette med at han hadde konsultert med kollegaer og at «sett i lys av omstendighetene i parlamentet» ikke kunne bli den nye lederen av Tory-partiet.

«Sjokknyheter»

Sky News omtaler det som «sjokknyheter» at Gove stiller selv. TV-kanalen viser til at dette innebærer en massiv splid blant nei-siden i Tory, som Det konservative partiet ofte omtales som.

Fra før er det blant annet klart at innenriksminister Theresa May har meldt seg som arvtaker til statsminister David Cameron. Hun forteller dette i et brev til avisen The Times. I brevet lover May å samle Storbritannia og gjøre det til «ett land som fungerer for alle».

Formelt lanserte hun sitt kandidatur rundt klokken 10.30 norsk tid i dag.

– Jeg drikker ikke i Parlamentets barer, kunne hun da blant annet fortelle.

May og Johnson var storfavoritter

Før Gove sjokkerte alle med å stille som kandidat, var May og Johnson ansett som storfavoritter. I motsetning til Gove og Johnson, ønsket May at Storbritannia skulle forbli EU-medlem.

– Om du kommer fra en vanlig arbeiderklassefamilie, er livet ditt mye tøffere enn mange i politikken forstår, skriver hun.

Hun ønsker å utnevne en høyprofilert «leave»-forkjemper som leder for et nytt brexitdepartement.

– Arbeidet handler nå om å gjenforene partiet og landet, og forhandle oss fram til en best mulige avtale for Storbritannia, sier hun ifølge The Guardian.

Medlemmene skal velge mellom to

Gjennom en serie avstemninger i parlamentsgruppen til toriene skal antallet kandidater, som ligger an til å bli seks, reduseres til to. Deretter stiller de to i en uravstemning blant partiets rundt 150.000 medlemmer. Det var regnet nesten som sikkert på forhånd at de to ville bli May og Johnsen.

Mens Brexit-tilhengere var ventet å samle seg rundt Johnsen, var det ventet at ja-siden ville samle seg rundt May. Men Johnson og Gove, som tidligere nektet for at han var lederkandidat, ville splittet nei-siden. Det ville gjort valgprosessen mye mer uforutsigbar. Taperen var Londons tidligere borgermester.

– Dette er forferdelige nyheter for Johnsen, sa en Sky-reporter.

Reporteren sa dette rette etter at det ble kjent at Gove stiller, men før Johnsen holdt sin pressekonferanse.

Johnson og Gove uten seiersplan

Johnson og Gove var de store seierherrene etter at 51,9 prosent av britene torsdag i forrige ute sa nei til EU. Men på deres felles pressekonferanse dagen etter fremsto de på ingen måte som overlykkelige seierherrer. De neste dagene har det blitt klarere og klarere at duoen ikke hadde noen som helst plan for hva de skulle gjør om de vant avstemningen.

Johnson vil stille

The Guardian skrev at Johnson kom til å selge seg inn som en vinner og samlende kraft, etter å ha ledet kampen mot landets EU-medlemskap. Det var forventet at han ville stille med justisminister Michael Gove som sin kampansjef. Men nå er det altså klart at Gove selv stiller.

E-post-tabbe: – Vær sta

At dette kunne være i emming, går fram av en epost fra Goves kone, som kom på avveie. I denne avslører Goves kone Sarah Vine tvil om Johnsons lederskap. I stedet for å sende den til sin mann, endte den i innboksen til en tilfeldig brite.

Her gir hun beskjed om at Gove må få spesifikke lovnader fra Johnson.

– Om ikke, kan du ikke love bort støtten din. Detaljene kan ordnes senere, men uten dette får du ikke noen innflytelse, skriver hun ifølge The Guardian.

– Ikke gi fra deg noe grunn. Vær sta, konkluderer hun.

En talsmann for Gove sier de ikke ønsker å kommentere e-posten.

Flere har meldt seg som kandidater

Allerede tirsdag kveld gjorde arbeidsminister Stephen Crabb, som ønsket at landet forble EU-medlem, det klart at han stiller. Onsdag kunne også tidligere forsvarsminister Liam Fox, som støttet Brexit, fortelle at han ønsker å bli ny leder i Camerons konservative parti, skriver The Times.

Torsdag formiddag ble det også klart at parlamentsmedlemmet Andrea Leadsom, en av de mest aktive på nei-siden i EU-valgkampen, også stiller. Dermed står det mellom fem kandidater: Crabb, Gove, Fox, May og Leadsom.

Cameron sa opp ledervervet etter at britene stemte for å forlate EU under folkeavstemningen i forrige uke. En ny leder vil klar 9. september.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment