Thursday, June 23, 2016

Both “get” page and the pound strengthens – E24

Financial Times er blant flere medier som melder om to ferske meningsmålinger som viser at de som ønsker at landet skal bli i EU har vind i seilene.

En telefonrundspøring gjort for ComRes for TV-stasjonen ITV forteller om 54–46 i favør «remain», mens YouGov har laget en måling som viser et svært knapt flertall på 51–49 i favør forbli-siden.

Målingene er att timer før valglokalene åpner rundt om i øyriket i dag torsdag.

Les denne! Dette skjer ved en mulig «brexit»

YouGov poengterer at feilmarginen gjør at resultatet er høyst usikkert.

Uansett, det ser ut som markedene oppfatter medvind for siden som ønsker å bli i EU.

Noe de fleste innen finanssektoren klart håper på. Mange har spådd kaos i markedet om det blir utmeldelse, såkalt «brexit».

Rekordnivåer i år

Rundt klokken 03.45 i natt kostet pundet 1,482 amerikanske dollar, det høyeste nivået i 2016. Pundet har falt marginalt tilbake fra dette høye nivået i morgentimene – men er altså på rekordnivåer for året.

Podcast: Er «brexit» den første av flere dominobrikker som faller i EU?

Ett britisk bund koster for øvrig 12,2 norske kroner torsdag morgen.

– Det er ganske klart at valutamarkedet nå tror Storbritannian forbli i EU. Jeg tror pundet i så all vil styrke seg videre, sier Ron Liesching i Mountain Pacific Group til Financial Times.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>HØYESTENIVÅ I  2016:</b> Pundet, målt mot dollar,  nådde sine høyeste nivåer i  natt.</p>

HØYESTENIVÅ I 2016: Pundet, målt mot dollar, nådde sine høyeste nivåer i natt.

Strategisjef Ray Attrill i National Australia Bank ser paralleller med valget om skotsk uavhengighet fra den britiske unionen høsten for to år siden.

Der viste målingene bortimot dødt løp i forkant – men det endte til slutt med relativt klar seier, 55,3 – 45,7, for at skottene skulle bli der de var.

– Det er verdt å merke seg at andelen velgere som sier de ennå ikke har bestemt seg er over ti prosent av massen. Jeg tror sluttresultatet blir større enn det disse målingene antyder. I den skotske avstemningen i 2014 endte det store flertallet av de i kategorien «ennå ikke bestemt meg» med å støtte status quo, sier Attrill til FT.

Valglokalene åpner snart

I Asia er børsene som kjent godt i gang med dagen. De hoppet, som de europeiske børsene, kraftig opp i starten av uken, etter at det kom nyheter om målinger som antydet at bli-siden ledet.

I dag, på selve valgdagen, er reaksjonene mer blandet.

I Tokyo stiger Nikkei 0,61 prosent, mens Shanghai er ned 0,83 prosent.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>KLART FOR VALG:</b>  Teresa McCurdy, valgansvarlig på Rathlin  Island utenfor kysten av Nord-Irland, kom med  stemmeurnen med båt i morgentimene.  Valglokalene er åpne fra 07.00 lokal tid, det  vil si 08.00 norsk tid.</p>

KLART FOR VALG: Teresa McCurdy, valgansvarlig på Rathlin Island utenfor kysten av Nord-Irland, kom med stemmeurnen med båt i morgentimene. Valglokalene er åpne fra 07.00 lokal tid, det vil si 08.00 norsk tid.

– De som har solgt på «Brexit»-frykt ser ut til å ha justert sine posisjoner til nøytrale, sier aksjestrateg Isao Kubo hos Nissay Asset Management til Reuters.

– De fleste venter på dette punktet at markedet vil stige på forventninger om at britene vil stemme for fortsatt EU-medlemskap. Men man vet aldri, og det blir klart i morgen, så du ønsker ikke å ta nye posisjoner nå.

De første valglokalene åpner i sju-tiden britisk tid, åtte norsk tid. Hele fire tidligere statsministere har benyttet muligheten om en siste gang å oppfordre folket om å stemme for å bli i EU. Sittende David Cameron, og de tidligere statsministerne John Mayor, Tony Blair og Gordon Brown er alle «remainers».

Denne videoen fra VGTV forklarer deg «brexit»-problemstillingen på 1-2-3:

No comments:

Post a Comment