Thursday, June 23, 2016

Norges Bank predicts that people will both lower interest rates and rising wage growth. – Aftenposten



2016 blir det tøffeste året. Deretter kan lønnstagerne glede seg til stadig bedre tider, spår Norges Bank.

Den såkalte oljekrisen vil ikke vare veldig lenge. Torsdag la Norges Bank frem nye prognoser med et godt budskap: Frem mot 2019 vil det gå stadig bedre i norsk økonomi.

Den som har sikker jobb og høyt lån vil få både i pose og sekk, ifølge spådommene fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Renten går ned og reallønnen opp.

Han og bankens hovedstyre besluttet torsdag å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

Norges Bank varsler nytt rentekutt

Norges Bank har fått i oppdrag å sette styringsrenten slik at prisveksten over tid blir rundt 2,5 prosent årlig.

Endringer i styringsrenten vil normalt ha sterkt gjennomslag i de mest kortsiktige rentene i pengemarkedet og for bankenes innskudds- og utlånsrenter.

Renten virker på prisveksten gjennom mange kanaler, blant annet ved å påvirke kronekursen som igjen påvirker importprisene.

Norges Bank ser også på ledigheten og farten i økonomien når styringsrenten blir satt. Lav og stabil ledighet er også et mål, men prismålet er det viktigste over tid.

Høyere lønn

Reallønnen vil falle i år for første gang på lenge. Men det blir med dette ene året.

Deretter blir lønnsveksten stadig høyere og prisveksten stadig lavere, spår Olsen. Resultat: Reallønnen stiger stadig raskere hvert år.

Norges Bank topper prognosen med en reallønnsvekst på knapt 2 prosent i 2019.





Lavere rente

Det blir trolig et rentekutt senere i år slik at styringsrenten er nede i rekordlave 0,25 prosent ved utgangen av 2016.

Så blir den holdet uendret i to år, før det sannsynligvis blir to renteøkninger frem til utgangen av 2019.

Norges Bank spår at styringsrenten i 2019 blir bare litt høyere enn i år, regnet som gjennomsnitt for året.

Ledigheten omtrent stabil

Men ikke alle er så heldige at de har en jobb. Norges Bank spår at den registrerte ledigheten stiger neste år, før den i 2019 nesten er tilbake på nivået den var på i fjor. Banken spår 3,2 prosent registrert ledighet i år og 3,1 prosent i 2019.

Det vil blir stadig flere nye jobber hvert år mot 2019. Dette året blir jobbveksten mer enn dobbelt så høy som i fjor og fem ganger så høy som i år.

Olsen spår at det bare i 2019 blir skapt rundt 30.000 nye jobber.

Stor gjeld bekymrer

Den sterke veksten i boligprisene og husholdningenes gjeld bekymrer sentralbanken.

Andelen husholdninger med en særlig høy gjeld i forhold til inntekten har steget i alle aldersgrupper. Dette gjør husholdningene mer sårbare hvis rentene plutselig begynner å stige igjen og eiendomsprisene og inntektene faller, advarer Norges Bank.

Men den bekymrede Olsens stadige rentekutt gjør at den stigende gjelden stadig blir lettere å bære. Renteutgiftene som andel av husholdningenes disponible inntekter har avtatt.

Gjeldsveksten har vært nokså stabil det siste halvåret, mens det fortsatt er sterk stigning i prisene på boliger de fleste steder i landet. Unntaket er Stavanger hvor prisene har falt.

Elisabeth Holvik: Politikerne bør ikke lenger bestemme over Norges Bank Sparket gifte kvinner. Skjenket konjakk til ansatte. De har holdt på med mer enn du tror i Norges Bank. Hvorfor Norges Bank forbereder oss på rente under null|Ola Storeng

LikeTweet

No comments:

Post a Comment