Monday, June 20, 2016

Six billion disagreement about the value of this Norwegian oil field – E24

Oljemyggen DEA E & P Norge AS skriver ned verdien på Skarv-feltet med 5,5 milliarder kroner, og justerer leteporteføljen med 674 millioner kroner, melder Sysla.

Feltpartner BP har på sin side valgt å holde verdien på feltet utenfor Helgelandskysten uendret.

De store forskjellene i verdianslag kommer på tross av at selskapene eier nesten samme andel i feltet, DEA med 28 prosent og BP med 23,2 prosent.

BP Norge ble nylig kjøpt av Kjell Inge Røkkes oljeselskap Det norske.

Grunnen til nedskrivningen av Skarv er de lave olje- og gassprisene, opplyser DEA til Sysla. BP bekrefter samtidig at de ikke har skrevet ned sin del av feltet.

Sparer ikke skatt

 <p><b>EIER:</b> Mikhail  Fridman</p>

EIER: Mikhail Fridman

Ifølge samme nettsted er det ikke uvanlig at to selskaper vurderer verdiene på et felt forskjellig.

Det kan skyldes avkastningskrav, at selskapene står i ulik skattemessig posisjon – eller rett og slett sprikende vurderinger.

Både BP og DEA må uansett betale like mye skatt, men nedskrivningene får store utslag på regnskapene til DEA, melder Sysla.

DEA kom inn på Skarv-feltet i fjor da det kjøpte opp andelen til norske EON for 13 milliarder kroner.

Kontrollert av oligark

Selskapet er kontrollert av den russiske oligarken Mikhail Fridman, som tidligere har kunngjort at han er på jakt etter flere andeler på norsk sokkel.

 <p>Kjell Inge Røkke</p>

Kjell Inge Røkke

Skarv-feltet ligger 210 kilometer fra Sandnessjøen og produksjonen forgår ved hjelp av et såkalt FPSO (Floating production storage and offloading)-skip.

Røkke-oppkjøp

Feltet eies som nevnt 28 prosent av BP og 23,2 prosent av DEA – i tillegg til 36,16 prosent av Statoil og 11,92 prosent av PGNiG.

BP Norge ble nylig slukt av Aker-systemet og deres selskap Det norske. Kjell Inge Røkkes nye satsing vil få navnet Aker BP.

Feltet ble funnet i 1998 og kom i produksjon i 2012. Produksjonsskipet er koblet opp mot fem bunnrammer med femten brønner.

Oljen lastes over i tankskip, mens gassen sendes gjennom en 80 kilometer lang rørledning til Åsgard-plattformen.

No comments:

Post a Comment