Monday, October 6, 2014

Coop sluker Ica i Norge – E24

Coop sluker Ica i Norge – E24

Saken oppdateres.

Ica Gruppen har inngått en avtale om å selge sin norske virksomhet til Coop Norge for 2,8 milliarder svenske kroner.

Det fremkommer i en pressemelding mandag morgen.

Gjennomføringen av transaksjonen avhenger av godkjennelse fra det norske Konkurransetilsynet.

Salgsprisen, som i norske kroner er på 2,5 milliarder på gjeldfri basis, gir Ica Gruppen en regnskapsmessig gevinst på omlag en milliard svenske kroner.

Icas norske eiendommer inngår ikke i salgsavtalen.

- Beste mulige løsning

- Salget av Ica Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i Ica Gruppen, i pressemeldingen.

- Ledelsen i Ica Norge har jobbet hardt med en alternativ plan for å drive Ica Norge videre. Planen ville ikke ledet til en tilstrekkelig lønnsomhet satt opp mot det budet vi nå har mottatt, sier Per Strömberg.

Ifølge pressemeldingen fra Ica må Konkurransetilsynet ta en beslutning om saken 130 arbeidsdager etter at det har mottatt søknaden.

Fikk ikke samarbeide

En viktig grunn til at Ica nå ønsker å selge sin norske virksomhet er at Konkurransetilsynet så langt ikke har villet tillate Ica å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen.

Kort tid etter at Ica og Norgesgruppen i januar 2013 annonserte at de ville inngå et slikt samarbeid, satte Konkurransetilsynet foten ned. En endelig avgjørelse var ventet i løpet høsten.

Konkurransetilsynet har foreløpig sagt nei fordi de mener det vil svekke konkurransen i dagligvaremarked. Et marked Konkurransetilsynet i utgangspunktet mener er preget av svak konkurranse.

Store tap

Ica Gruppen har de siste årene tapt store penger i Norge. Det har selskapet forklart med at de oppnår for dårlige betingelser når de skal kjøpe inn varer fra produsentene.

I første halvår i år hadde Ica et driftsunderskudd på 325 millioner svenske kroner i Norge.

Ica har vel 550 butikker i Norge organisert i kjeden Ica, Rimi og Matkroken.

Ica Gruppen har tidligere varslet at de har arbeidet med alternative løsninger for den norske virksomheten. De har også klart signalisert at det vil komme flere nedleggelser uten en godkjennelse av innkjøpssamarbeidet med Norgesgruppen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment