Monday, October 13, 2014

Statoil sells in Azerbaijan 15 billion – E24

Statoil sells in Azerbaijan 15 billion – E24

Saken oppdateres.

Den norske oljegiganten Statoil melder at de selger sin 15,5 andel i produksjonsdelingsavtalen i Shah Deniz-feltet, som ligger sørøst for Aserbajdsjan hovedstad Baku, til malaysiske Petronas for om lag 15 milliarder kroner.

Det skriver selskapet i en pressemelding mandag morgen.

- Statoil har skapt betydelig verdi ved å delta i utviklingen av dette feltet gjennom årene, og er fornøyd med å ha inngått denne avtalen med Petronas.

- Salget optimaliserer porteføljen vår og styrker vår finansielle fleksibilitet til å prioritere industriutvikling og verdiskapende vekst, sier konserndirektør for Utvikling og produksjon internasjonalt Lars Christian Bacher i Statoil i en pressemelding. 

Statoils egenproduksjon fra Shah Deniz-feltet i andre kvartal 2014 var 38.000 fat oljeekvivalenter per dag.

- Etter salget satser vi videre på virksomheten vår i Aserbajdsjan, som fortsatt spiller en viktig rolle i Statoils internasjonale portefølje, sier Bacher.

Eier ikke alene

Shah Deniz-feltet er et samarbeidsprisjekt mellom flere store internasjonale selskaper. Britiske BP er operatør og majoritetseier med en andel på 28,8 prosent.

De andre partnerne er TPAO som eier 19 prosent, SOCAR med 16,7 prosent, Lukoil med 10 prosent og Nico med en eierandel på 10 prosent.

Salgsavtalen mellom Statoil og Petronas er ventet å være fullført i begynnelsen av 2015, med forbehold om myndighetsgodkjennelse.

Med i avtalen er også Statoils 15 prosent andel i South Caucasus Pipeline Company (SCPC) og eierselskapet SCPC. I tillegg til 12,4 prosent eierandel i Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC).

Dermed blir selskapets eierandel i oljerørledningen Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) og produksjonen ved Azeri-Chirag-Gunashli de eneste interessene Statoil beholder i Aserbajdsjan.

Storsalg

Salget i Aserbajdsjan er langtfra det første selskapet har gjennomført de siste årene. For få uker siden ble det klart at selskapet har solgt verdier for 20 milliarder dollar, eller 120 milliarder kroner i Norge.

For én måned siden solgte selskapet seg ned i Aasta Hansteen, Asterix og Polarled. I tillegg varslet selskapet at de også trer ut av Vega- og Gjøa-feltene og reduserer i fire letelisenser i Vøring-området.

Det er tyske Wintershall som har tilegnet seg feltene. Salgssummen skal være på rundt 8,3 milliarder kroner.

- Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sa Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil.

No comments:

Post a Comment