Tuesday, October 7, 2014

Yara Chairman: – He took it professionally – E24

Yara Chairman: – He took it professionally – E24

- Da situasjonen med Brandtzæg oppsto måtte styret raskt vurdere hva vi skulle gjøre. Vi satt med en konsernsjef som snart skulle gå av men pensjon, samtidig som vi er i fusjonssamtaler med CF Industries. Hvis vi blir enige med amerikanerne, ville uansett ikke Haslestad hatt en rolle i det nye selskapet.

Slik forklarer styreleder Leif Teksum avskjedigelsen av Jørgen Ole Haslestad som konsernsjef i Yara til E24. 

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg skulle opprinnelig ta over tømmene i Yara etter Haslebrekk senest 1. februar neste år, men trakk seg overraskende fra jobben i forrige måned.

Fusjonsplanene med amerikanske CF Industries og kuvendingen til Brandtzæg, gjorde at Yara-styret måtte ta grep, raskt.

Analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, mener at hele prosessen med å finne en ny sjef til Yara ble svært uryddig.

- Jeg synes ikke at det som nå skjer er spesielt overraskende sett i lys av prosessen med Brandtzæg, sier han i en kommentar til sjefsbyttet i Yara.

Berntsen mener at prosessen rundt ansettelse av ny toppsjef har vært svært uryddig og at «det er mange som har tapt ansikt denne».

- Det er ingen vinnere her. Og alt bunner i at nødvendig informasjon om fusjonsplanene med CF ikke ble gitt Brandtzæg, som igjen var noe av årsaken til at han ikke valgte å gå til Yara, og som igjen har skapt dagens situasjon.

Samtidig mener han at det ligger i kortene at Kvidal vil bli en midlertid sjef.

- Gitt at det blir en fusjon mellom Yara og CF, tror jeg det er meget sannsynlig at det ikke blir en norsk toppsjef i det fusjonerte selskapet.

Berntsen har for øvrig vært kritisk til Yara-ledelsen i lengre tid:

- Vi har vært kritiske i forhold til det Yara-ledelsen har prestert de siste årene, og vi mener at de har latt være å gjøre nødvendig grep.

Berntsen mener at en mulig fusjon med CF er et steg riktig retning, men mener at slike grep burde kommet mye tidligere.

- Det har ikke overraskende det som skjer sett i lys av prosessens med Brandtzæg.

Finansdirektør Torgeir Kvidal rykker opp i stillingen som konstituert finansdirektør. Kvidal har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012, og var konserndirektør med ansvar for Sypply & Trade fra 2011 til 2012.

- Det var viktig for styre å utpeke en konsernsjef som kunne lede forhandlingene, og som eventuelt ville ha en rolle i det nye selskapet, forklarer Teksum videre. 

Fikk beskjed mandag kveld

Haslestad ble orientert av styret i går kveld, og markedet ble varslet tirsdag morgen. Teksum sier at Haslestad i trå med avtalen mellom han og Yara, vil stå til styrets disposisjon i de rollene de ønsker å bruke ham.

- Han håndterte det på en profesjonell måte, svarer styrelederen på spørsmål om hvordan eks-sjefen tok beslutningen. 

- I børsmeldingen skriver dere at Haslestad ikke var rett mann til å styre Yara videre. Hvorfor?

- I tillegg til at det jeg tidligere har nevnt, må styret i en så viktig diskusjon sørge for at det rette teamet er på plass. Kvidal er en meget kompetent person, med langt fartstid i Yara, og som vil lede teamet på et administrativt nivå. Dette er veldig viktig for styret – som selv er i med i dialogen med styret på den andre siden, forteller Teksum videre.

Fremgang i fusjonssamtalene

Kvidal kommer som nevnt fra stillingen som finansdirektør i selskapet, og har vært tilknyttet Yara de siste 23 årene. Til E24 sier den nyansatte konsernsjefen at hans viktigste jobb fremover blir fusjonsforhandlingene med CF Industries.

Målet er å etablere en enighet med amerikanerne om en felles strategisk forretningsmodell som er spiselig for begge parter.

- Som finansdirektør har jeg ofte sagt at Yara har store globale muligheter fremover – både oppstrøms og nedstrøms. Vi har allerede ekspandert betraktelig i Brasil, og ser på USA som en stor og god mulighet, hvis vilkårene og timingen er riktig. 

No comments:

Post a Comment