Monday, October 20, 2014

Profits up 6.5 billion – E24

Profits up 6.5 billion – E24

Saken oppdateres.

Apple annonserte mandag kveld sine resultater for fjerde kvartal, som med sitt avvikende regnskapsår var slutt den 27. september.

Her er Apples regnskapstall for Q4 2014 (avsluttet 27. september) – 2013-tallene er i parentes. Alle tall i dollar:

  • Omsetning: 42,1 milliarder (37,5)
  • Driftsresultat: 11,2 milliarder (10,1)
  • Netto resultat: 8,5 milliarder (7,5)
  • Resultat per aksje (utvannet): 1,42 (1,18)
  • Annonsert utbytte per aksje: 0,47 (0,44)

60 prosent av omsetning stammer fra salg utenfor USA. Selskapets styre har vedtatt et nytt utbytte på 0,47 dollar aksjen, som utbetales 13. november for aksjonærer registrert den 10. november.

I kvartalet leverte selskapet et overskudd på 8,5 milliarder dollar, noe som er 13 prosent høyere enn samme periode i fjor.

Målt per aksje endte resultatet på 1,42 dollar, noe som er godt over forventningen som lå på 1,31. På samme tid i fjor leverte selskapet et resultat på 1,18 dollar aksjen.

Omsetningen økte også til solide 42,1 milliarder dollar, som er 5,7 prosent mer enn ventet.

Selv om Apple lanserte nye smarttelefoner (iPhone 6 og 6 Plus) i kvartalet, rakk de såvidt å få solgt telefonen i to uker før regnskapet ble avsluttet. Salget i Kina hadde derimot ikke kommet i gang, ettersom lanseringen der skjedde 17. oktober. Dette vil trolig gi et løft til regnskapet for Apples første kvartal.

Apple-aksjen endte opp 2,14 prosent mandag, før tallene ble sluppet. I etterhandelen på Wall Street har aksjen fortsatt å stige.

- Med fantastiske nyvinninger i våre iPhones, iPads og Mac’er, i tillegg til iOS 8 og OS X Yosemite (programvaren for telefoner, nettbrett og mac’er, journ. anm.) har vi den sterkeste produktporteføljen noensinne når vi nå går inn i julesesongen, sier konsernsjef Tim Cook i en pressemelding.

Skuffende for iPad

Selskapets nye iPad’er vil først synes i regnskapet for inneværende kvartal. Nye modeller til tross, i de to forrige kvartalsrapportene fra Apple har salget av nettbrettet iPad vist en negativ utvikling. Omsetningen på iPad-segmentet har falt i hele fire av de fem foregående kvartalene, ifølge Wall Street Journal.

Dette gjentok seg også denne gang, der både salg i antall nettbrett og salg i omsetning falt. Sammenlignet med samme periode i fjor er iPad-salget ned 13 prosent i antall enheter og 14 prosent i omsetning.

Apple solgte 12,3 millioner iPad-nettbrett, ned fra 14,08 millioner enheter i samme periode i fjor. Salget av smarttelefonen iPhone fortsatte derimot å skyte i været. Salget endte på 39,3 millioner enheter, en økning fra 33,8 millioner i samme periode i fjor.

Forrige uke annonserte selskapet en solid oppgradering til det store nettbrettet iPad Air, mens det mindre iPad Mini kun fikk mindre oppgraderinger.

De to store faktorene som kan drive selskapets vekst neste år vil være betalingstjenesten ApplePay i tillegg til smartklokken AppleWatch. Betalingsløsningen ble lansert for brukerne mandag, og der tar Apple en provisjon for hver handel. Smartklokken AppleWatch skal lanseres til kundene på nyåret.

Disse to produktene og løsningene er helt nye for Apple, og kan drive inntjeningen enda et hakk høyere enn det iPhone og dagens produkter kan klare alene.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment